Kulturskaparna efterlängtad samtalspart för bransch, näringsliv och politik

Kulturskaparnas Almedalsseminarium, ”Var finns framtidens intäkter för kulturskaparna?”, lockade en stor publik till Tonsättarnas Hus i Visby på tisdagen. Nyfikenheten bottnade i att båda blocken representerades av ledamöter från riksdagens kulturutskott. Vad hade de för besked att ge?

Efter en inledning av Anna Carlson, skådespelare och Teaterförbundets ordförande, som berättade om nätverket Kulturskaparna och vårt uppdrag, vidtog en politikerpanel under ledning av Musiksveriges vd Elisabet Widlund. I panelen satt Moderaternas Cecilia Magnusson, Folkpartiets Anna Steele Karlström, Vänsterpartiets Bengt Berg, och Miljöpartiets Agneta Börjesson.

Fullsatt på Kulturskaparnas upphovsrättsseminarium i Almedalen 2011. Foto: Liselott Silwer.

Fullsatt på Kulturskaparnas upphovsrättsseminarium i Almedalen 2011. Foto: Liselott Silwer.

- Särskilt glad är jag att vår publik inte bara var stor, utan också mycket blandad, säger Anna Carlson. Det betyder mycket för värdet av samtalet, en engagerad publik med flera perspektiv.

Här fanns representanter från politiken, olika ungdomsförbund, näringslivet och förstås en mängd kulturskapare.

Våra folkvalda var överens om en sak: de ska inte lägga sig i mer än nödvändigt. Kan saker och ting lösas utan lagstiftning, ska de göra det. I upphovsrättsfrågan var de emellertid inte lika samspelta.

Vänsterpartiet har redan sedan länge föreslagit digitala bibliotek efter dansk modell, något som moderaten Cecilia Magnusson inte ville vara med om, annat än möjligen som modell för tillgängliggörandet av public service-arkiven. Dramatikerförbundets Susin Lindblom påpekade från publikplats att arkivavtalslicensen, som infördes i april i år, redan löst just frågan om public service-arkiven. Där är redan public service-bolagen igång med förhandlingar med Copyswede, som företräder upphovsmännen som medverkar i programmen.

Cecilia Magnusson (M) och Anna Steele Karlström (FP) på Kulturskaparnas upphovsrättsseminarium i Almedalen 2011. Foto: Liselott Silwer.

Cecilia Magnusson (M) och Anna Steele Karlström (FP) på Kulturskaparnas upphovsrättsseminarium i Almedalen 2011. Foto: Liselott Silwer.

Ett fall där Magnusson menade att lagstiftningsåtgärder på sikt skulle kunna komma att bli aktuella, om inte ”självregleringen” blir bättre, är internetoperatörernas ansvar som mellanhänder.

I ytterligare ett fall var de inbjudna politikerna dock eniga: man tyckte att det var bra att Kulturskaparna etablerat en samlad samtalspart. Man uttryckte också önskemål om fortsatt dialog under hösten, inte minst i kulturutskottet, för en fördjupning.

- Det tackar vi naturligtvis ja till. Vi vill gärna vara en resurs i det arbete som görs i politiken på vårt område. Att samtalsklimatet är gott borgar för ett bättre samarbete. Vi fortsätter vårt uppdrag att vara en part i samtal med politiken, industrin och användarna när det gäller kulturens villkor på internet, avslutar Anna Carlson.

Mer om Kulturskaparna i Almedalen 2011:

SVT Kulturnyheterna: Många frågetecken för digitaliseringen av scenkonsten
Svenska Dagbladet: Kulturen och kapitalet i Almedalen
Kulturskaparna.com: Branschsamarbete för scenkonst på nätet
Kulturskaparna.com: Scenkonst på nätet, upphovsrätt i ett digitalt samhälle, yttrandefrihet och massor av musik – Almedalen 2011
Content_is_King: Almedalen 2011: SKAP:s seminarium om yttrandefrihet och upphovsrätt

Stäng för kommentarer.


Warning: is_executable() [function.is-executable]: open_basedir restriction in effect. File(/usr/local/bin/curl) is not within the allowed path(s): (/home/d30304:/usr/local/lib/php:/var/apachefs/uploads:/tmp:/etc/file/magic) in /home/d30304/public_html/wp-includes/class-snoopy.php on line 202