Branschsamarbete för scenkonst på nätet

Dagens seminarium, ”Scenkonst på nätet”, som Kulturskaparna anordnade hos Svensk Scenkonst på Länsteatern i Visby, besöktes av en initierad publik. Samtalet kretsade kring hur man kan göra teater tillgänglig för en bredare publik – både en helt ny publik och dem som idag inte kan ta del av teater, som människor med funktionshinder.
Foto: Liselott Silwer
Samtalade gjorde Helena Salomonson, vice vd på Risteatern, Ulf Mårtens, vd på TROMB och Susin Lindblom, förbundsdirektör på Dramatikerförbundet. Meningen var att Christer Molander, producent och projektledare på Frekvens Produktion, också skulle delta, men han uteblev dessvärre på grund av sjukdom.
Frekvens Produktion arbetar på uppdrag av PTS med att ta fram en webbportal för digitalteater. Syftet är just att tillgängliggöra scenkonst för en ny publik. I Christer Molanders frånvaro berättade Susin Lindblom om projektet.
- Frekvens är ett exempel på aktörer som arbetar för att tillgängliggöra kultur på nätet. Vi som tillhör organisationerna inom Kulturskaparna vill delta med det vi kan göra för det arbetet. Det ligger i sakens natur att vi gärna vill sprida vårt arbete. Därför var det bra att även Ulf Mårtens, som företräder kulturskapare i rättighetsförhandlingar för Teaterförbundet, deltog i samtalet med sina synpunkter och förslag, säger Susin Lindblom, som också sitter i Kulturskaparnas styrgrupp.
Foto: Liselott Silwer
Allt från finansiering till konstnärliga utmaningar diskuterades av panelen och en mycket delaktig publik, vilket gjorde att de flesta fick något att ta med sig från seminariet. Riksutställningar föreslog samarbete över gränserna och Kultur Region Väst twittrade uppskattande efter seminariet. I ett annat seminarium på eftermiddagen, Kulturpolitikens utmaningar, menade Pelle Snickars från Kungliga Biblioteket att diskussionen om digitaliseringen av kulturen förbättrats bara sedan förra årets upplaga av Almedalen, och nämnde Kulturskaparnas seminarium om scenkonst på nätet som exempel.
- För att skapa god branschsamverkan för digital teater krävs ett samarbete i hela branschen. Med utgångspunkt i vår samlade kunskap ska vi öppna dialogen med aktörer som utifrån vårt innehåll kan skapa tekniska lösningar, sammanfattar Susin Lindblom.

Stäng för kommentarer.


Warning: is_executable() [function.is-executable]: open_basedir restriction in effect. File(/usr/local/bin/curl) is not within the allowed path(s): (/home/d30304:/usr/local/lib/php:/var/apachefs/uploads:/tmp:/etc/file/magic) in /home/d30304/public_html/wp-includes/class-snoopy.php on line 202